Geschiedenis Roda JC

Roda JC is een Nederlandse voetbalclub uit het Limburgs Kerkrade. Het huidige Roda JC Kerkrade bestaat sinds 1962. Het werd opgericht als een fusieclub uit Roda Sport en Rapid JC, Roda speelt zijn wedstrijden in het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade.

Geschiedenis Club

Rapid JC eindigde in het seizoen 1961/1962 op de allerlaatste plaats, en degradeerde naar de eerste divisie. Roda Sport speelde al jarenlang in de tweede divisie. Er werd ingezien dat het samengaan van beide clubs tot een sterker team zal leiden. In 1962 was de fusie een feit en ging de club door onder de naam Roda JC of volledig de Roda Juliana Combinatie. Het eerste seizoen in de eerste divisie eindigde in een grote teleurstelling, de fusieclub haalde maar 16 punten en degradeerde naar de tweede divisie.  Van 1964 tot en met 1971 speelde Roda JC in de tweede divisie, in 1971 werden de tweede en eerste divisie samengevoegd. In het eerste jaar in de nieuwe eerste divisie werd Roda vierde, een jaar later werd het kampioenschap behaald en promotie naar de eredivisie afgedwongen. In het eerste seizoen in de eredivisie had de club uit Kerkrade het erg moeilijk, op de laatste speeldag werd degradatie naar de eerste divisie voorkomen. Met de fusieclub ging het toen steeds beter, in het seizoen 1974/1975 werd de achtste plaats behaald. In het seizoen 1975/1976 bereikte Roda JC voor het eerst de bekerfinale, in de Rotterdamse Kuip werd in de verlenging met 1-0 verloren van PSV. Het beste seizoen werd gespeeld onder trainer Bert Jacobs dit was in 1978/1979 Roda bezette toen zelfs regelmatig de eerste plaats in de competitie. Na de winterstop viel de ploeg behoorlijk terug en eindigde uiteindelijk als vijfde. Bekende spelers uit dat seizoen waren doelman Jan Jongbloed, mister Roda Gène Hanssen, Theo de Jong, Adrie Koster, Pierre Vermeulen en Dick Nanninga.

Handelaren

In de tachtiger jaren raakten projectontwikkelaar Theo Pickeé en textielhandelaar Nol Hendriks verbonden aan de club. Dure spelers werden er gekocht, en de ploeg speelde zelfs een aantal malen Europees voetbal. Er werden spelers gekocht en later met veel winst verkocht, door het Bosman arrest kwam daar behoorlijk de klad in. Op een gegeven moment werd er meer geld uitgegeven dan dat er binnen kwam, omdat de echte financiële klappers uitbleven name de problemen alleen maar toe.

Fusiegesprekken

In 2008 werd op voorspraak van de Limburgse gouverneur Léon Frissen een poging ondernomen om samen met de andere betaald voetbalorganisatie in Limburg, MVV Maastricht, Fortuna Sittard en Roda. Na veel overleg haakte MVV af en zouden Roda JC en Fortuna Sittard gaan fuseren tot Sporting Limburg. De aanhang van beide clubs waren het totaal niet eens met deze fusie, toen ook de financiële steun niet kwam van de Provincie Limburg was het project gedoemd te mislukken. Roda was echter financieel ver afgegleden en belande op de rand van de afgrond. De gemeente Kerkrade bood een lening aan om de voetbalclub te behouden voor Kerkrade, voorwaarde van de gemeente was dat de naam van de club aangepast moest worden naar Roda JC Kerkrade.

Degradatie

Financieel was het allemaal net geluk om het hoofd boven water te doen, maar sportief ging het ook steeds minder. Geld om spelers te kopen was er nauwelijks en de selectie was amper nog eredivisie waardig. In het seizoen 2013/2014 gebeurde het onvermijdelijke, Roda eindigde op de achttiende plaats en degradatie naar de eerste divisie was een feit. Het volgende seizoen in de eerste divisie eindige de ploeg uit Kerkrade op de derde plaats, die goed was voor deelname aan de nacompetitie om promotie en degradatie. De laatste wedstrijd ging tegen NAC Breda, het werd een spannende wedstrijd die na negentig minuten nog niet beslist was. Een verlenging volgde waarin NAC in de 96e minuut scoorde wat hun de plek in de eredivisie zou opleveren. Echter in de 110e minuut scoorde Roda JC de treffer die hun een plek in de Eredivisie opleverde. Na één jaar was Roda JC terug in de eredivisie.

© 2024 A MarketPress.com Theme