Parkstad Limburg Stadion

Het Parkstad Limburg Stadion ligt in de gemeente Kerkrade, vaste bespeler is Roda JC Kerkrade. Roda werkte in het verleden zijn wedstrijden af in Stadion Kaalheide.

Naam stadion

Het Parkstad Limburg Stadion dankt zijn naam aan de regio waar het is gebouwd Regio Parkstad. Het stadion werd betaald door de twee grootste gemeenten in Parkstad, Heerlen en Kerkrade. De gemeente Kerkrade is de eigenaar van het stadion. Het stadion biedt plaats aan 19.979 zitplaatsen, 2.500 business-seats en 24 skyboxen. Het stadion is multifunctioneel, het wordt niet alleen gebruikt voor voetbalwedstrijden maar ook voor concerten, autoshows en ook voor het Wereld Muziek Concours (WMC).

De bouwgeschiedenis van het stadion

Al in het seizoen 1993-1994 bestonden de eerste plannen voor de bouw van een nieuw stadion. Er was echter wat onenigheid tussen de beide gemeente Heerlen en Kerkrade. Heerlen wilde het stadion binnen zijn gemeente grenzen en dat was voor Kerkrade onaanvaardbaar. Blijven spelen op Kaalheide was ook geen goede optie, dit stadion voldeed niet meer aan de moderne eisen van de tijd. In eerste instantie zou het een stadion voor 14.000 zitplaatsen en enkele honderden staanplaatsen worden. Het uiteindelijke stadion werd iets groter met 20.000 zitplaatsen. Het stadion werd ontworpen door de architect Jan Dautzenberg, het zou gebouwd worden op het industrieterrein “de Locht”, bij het stadion zou ook een Hornbach bouwmarkt gebouwd worden. Wederom kwamen er vele bezwaarschriften en werd de bouw uitgesteld. In juni 1999 kwam eindelijk het groene licht en na zes jaar kon eindelijk de eerste paal de grond in. In de zomer van 2000 werd het nieuwe stadion opgeleverd.  De opening was op 15 augustus met een optreden van Rownen Hèze, en een wedstrijd tegen Real Zaragoza, de eerste wedstrijd werd met 2-2 gelijkgespeeld.

Tribunes en gebouwen

De skyboxen en de VIP lounges zijn gevestigd op de hoofdtribune (Noordtribune). Op de Oost-tribune is ook het uitvak gerealiseerd, met 1.100 plaatsen is het één van de grootste uitvakken van Nederland. De Zuidtribune is vernoemd naar de overleden oud Roda voorzitter Theo Pickée. Op de Theo Pickéetribune zijn ook de gezinsvakken gevestigd. De Westtribune is de tribune voor de harde kern, na de degradatie in het seizoen 2013-2014 werd deze tribune omgedoopt in de Koempel tribune, een verwijzing naar de mijnwerkers uit deze streek. Aan alle zijden van het stadion zijn diverse bedrijven gevestigd zoals een sportschool, kantoren, een supermarkt een hotel , ook de fanshop is hier gevestigd.

Weetjes en feiten over de wedstrijden in het stadion

  • De eerste wedstrijd was vriendschappelijk tegen Real Zaragoza eindstand 2-2
  • De eerste goal werd gescoord door Marcos Vales van Real Zaragoza
  • De eerste goal van Roda werd gemaakt door Samir Ouindi
  • De eerste officiële wedstrijd was Roda JC tegen FC Twente
  • De eerste officiële goal werd gescoord door Scott Booth van FC Twente
  • De eerste officiële goal van Roda werd gescoord door Yannis Anastasiou
  • Meeste toeschouwers kwamen naar de wedstrijd tegen AC Milan voor de EUFA Cup 979
  • De minste mensen kwamen naar de wedstrijd tegen Fylkir UEFA Cup slecht 2.500 toeschouwers

© 2024 A MarketPress.com Theme