Spelers en trainers

Roda JC – de spelers en trainers vroeger en nu

Sinds Roda JC deel uit maakt van het betaald voetbal circus zijn er veel spelers en trainer gekomen en ook weer gegaan, soms voor veel geld en soms voor bijna niets.

Roda JC

De club werd in 1962 opgericht als fusieclub van Roda Sport en Rapid JC, vroeger werd er gespeeld op Sportpark Kaalheide, tegenwoordig is het Parkstad Limburg Stadion de thuishaven. Roda JC is zes keer bekerfinalist geweest, waarvan twee keer winnaar in 1997 en 2000. De club wordt door de supporters “de trots van het zuiden” genoemd.

Spelers uit het verleden

De trots van het zuiden heeft in het verleden veel goede spelers voortgebracht. Sommigen hebben de club nooit verlaten zoals Gène Hanssen die nog altijd Mister Roda wordt genoemd. Sommige spelers hebben er vroeger gespeeld en kwamen later terug als trainer zoals Raymond Atteveld en Yannis Anastasiou. Ook veel club dwongen bij topclubs in Nederland en het buitenland goede contracten af. Tijani Babangida vertrok voor veel geld naar Ajax. Ook Roda kocht veel topspelers van andere clubs in het verleden zoals keeper Jan Jongbloed kwam van het failliete FC Amsterdam, Mario Been, Gerard van der Lem, Johan de Kock, Jimmy Calderwood, Grahem Arnold en de huidige trainer van PEC Zwolle Ron Jans.

Internationals

Roda JC heeft ook veel spelers in dienst gehad die ook het Nederlands elftal gehaald hebben. Jan Jongbloed was de keeper van het Nederlands Elftal tijden het WK van 1974. Wilbert Suvrijn maakte deel uit van de selectie van het Nederlands elftal wat in 1988 Europees Kampioen is geworden. Dick Naninga scoorde in de verloren WK finale tegen Argentinië in 1978. Maar meer spelers hadden het Nederlands elftal gehaald, Mario Been, Dick Advocaat, Ernie Brands, doelman Ronald Waterreus, John van Loen en Max Huiberts om er zo maar even een paar te noemen.

Trainers

Door de jaren heen is het ook een komen en gaan van trainers geweest, de eerste trainer was Piet Thomas en de meest succesvolle Bert Jacobs. Andere bekende trainers bij Roda JC waren, Frans Körver, Piet de Visser, Huub Stevens, Martin Jol, Sef Vergoossen en op dit moment is oud speler Yannis Anastasiou de trainer.

Beste speler aller tijden

Zoals bij elke club is er ook bij Roda JC een lijst van de beste spelers aller tijden. Ver bovenaan staat hier Eric van der Leur, op afstand gevolgd door Dick Nanninga, doelman Ruud Hesp en Dick Advocaat.

De lijst wordt compleet gemaakt door Ger Senden, Tijani Babangida, mister Roda Gène Hanssen, Wilbert Suvrijn en René Hofman.

© 2024 A MarketPress.com Theme